Obserwując stronę mojej hodowli owczarków niemieckich z Nadbużańskiej Doliny dostrzegam, jak wielu z Was traktuje swoje czworonogi jako pełnoprawnych członków rodziny, oddając im przy tym masę miłości i poświęcając każdą wolną chwilę. Pomimo, że na co dzień traktujemy nasze czworonogi wyjątkowo, kiedy zbliżają się ich urodziny, tym bardziej zastanawiamy się nad tym, jakie smakołyki kupić, aby jeszcze bardziej rozpieścić naszego psiego przyjaciela. Jako że uwielbiam gotować i spędzać czas w kuchni, chciałbym się dziś z Wami podzielić przepisem na najlepszy tort mięsny dla psa na jego urodziny, na punkcie którego moje owczarki niemieckie wariują. Jeżeli chcecie poznać przepis to zapraszam dalej!
Do przygotowania tortu dla psa potrzebować będziemy mielone mięso wołowe lub indycze, odrobinę warzyw, trochę mąki orkiszowej, jajko, jogurt naturalny gęsty, serek mascarpone, olej lniany oraz smaczki do dekoracji. W przepisie poniżej pokażę wam moją ulubioną wersję psiego tortu! Zaczynajmy.
800 gram mięsa mielonego wołowego lub indyczego
Szklanka mąki orkiszowej
Szklanka marchewki pokrojonej w kostkę
mały jogurt naturalny gęsty
3 duże łyżki oleju lnianego lub rzepakowego
1 jajko
serek mascarpone
Szprotki, psie ciasteczka
Piekarnik ustawiamy na 180C. Do dużej miski dodajemy mięso, mąkę i jajko. Całość ugniatamy na jednolitą masę jak w przypadku wyrabiania ciasta. Następnie dodajemy marchewkę i mieszamy. Na koniec dodajemy jogurt i olej. Uważajcie aby nie dodać za dużo jogurtu, ciasto musi utrzymać swoją konsystencję, aby nie była zbyt płynna. Dlatego warto jogurt dodawać stopniowo ciągle wyrabiając ciasto. Całość masy wkładamy do wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i w temperaturze 180C pieczemy przez 35 minut.
Po wystygnięciu tortu górną warstwę smarujemy serkiem mascarpone i układamy przysmaki. Moje kluski uwielbiają szprotki, dlatego też na tej wersji tortu pojawiły się jako dekoracja. Zostaje nam tylko wbić świeczkę i zaśpiewać gromkim głosem sto lat!
Dzisiejszy przepis na tort dla psa jest jednym z moich ulubionych, łatwych w przygotowaniu. Jako mięsny dodatek zazwyczaj wybieram wołowinę, wtedy psi tort ma o wiele lepszy kolor i w smaku na pewno bardziej przypada do gustu naszym psim solenizantom. Dekoracja tortu dla psa zostawia pole do popisu, dlatego też możecie zainspirować się moim pomysłem z ciasteczkami, serkiem mascarpone i szprotkami, lub użyć własnej wyobraźni i udekorować tort dla psa według własnego gustu.
Koniecznie dajcie mi znać w komentarzach jak smakował tort z mojego przepisu dla Waszego czworonoga!